Het is 7 uur ’s avonds als ik voor de deur sta. Een lange dag, die vannacht begon, en die maar niet ten einde komt. Ik ben nerveus om thuis te komen, want hij is er achter gekomen. Een diepe zucht, en ik druk de sleutels in de deur.

“Hallo?” roep ik onder aan de trap, terwijl ik de deur dicht trek. Niks. Stilte. Kou. Zou hij nog thuis zijn? Elke tree waar ik op stap, voelt als een stap dichter bij het einde. Als hij er niet is, wat betekent dat? Hij zou zich toch niet iets aangedaan hebben? Hij was al zo depressief. Wat moet ik dan doen?

Halverwege de trap zie ik iets bovenaan de trap liggen. Zou het zijn wat ik denk dat het is? Ik voel mijn hart kloppen in mijn keel, laat het alsjeblieft niet dat zijn. Ik stap sneller de trap op, in het ritme van het kloppen van mijn hart.

En daar lag het. Bovenaan de trap, met een briefje erop. “Ik hou van jou. Kunnen we hier samen uit komen?”

Het is het boek van al onze herinneringen samen. Foto’s, briefjes, kaartjes. Zes jaar lang. Ik pak hem vast, en voel het langzaam langs mijn wang gaan. Een traan. Eerst eentje. Met elke bladzijde die ik omsla, worden het er meer. Ik blader, en de tranen stromen, ik snik, hap naar lucht, het blijft maar komen, ik kan niet meer ophouden.

De moeheid en de tranen nemen over. Ik val in slaap op de trap, het boek in mijn handen.

Midden in de nacht word ik wakker. Het boek ligt nog open. Jaar 4, verder ben ik niet gekomen. En ik weet heel goed waarom.

En daar, bovenaan de trap, met opgezwollen ogen, letterlijk in de kreukels en volledig op, daar besloot ik dat het einde echt gekomen was. Dit was niet meer te redden. Niet meer zorgen voor iemand anders, wat ik al sinds mijn zestiende deed. Tijd om zelf gelukkig te worden.


Keerpunt is de verzameling van verhalen van mensen uit mijn omgeving, die mij inspireren. Hun verhalen rondom hun keerpunten deel ik vanaf deze week online. Om zo anderen te inspireren, en omdat het verhalen zijn die het waard zijn om te delen. Het zijn de momenten van besef waarin je de juiste keuze voor jezelf maakt, die je leven een stuk mooier maken.

Zelf ook een keerpunt die je wilt delen? Stuur me een berichtje via Facebook.

Wat vind je daar nou van?

Wat vind je daar nou van?
Vul hier je naam in