.

“Het is dag nummer zeven-honderd-zoveel, en ik lig nog steeds op bed. Ik heb pijn. Pijn. Heel veel pijn. Ik ben uitgemergeld, ik kan elke rib tellen. Ik ben nat van het zweet en er rolt een traan langs m’n wang. Ik ben uitgeput. Ik ben gebroken. Ik ben op. Ik kan het niet meer. Ik wil het niet meer. Ik wil praten, maar het gaat niet. Ik wil schreeuwen, maar het lukt me niet. Ik huil, van verdriet, van angst, van onmacht.

Ik vecht tegen een ziekte, waar ik nooit van ga winnen, waar ik nooit van kan winnen.

Alles wat ik was, is me ontnomen. Ik lig. Ik lig al heel lang. Veel te lang, er komt maar geen einde aan. Het is dweilen met de kraan open. Het is wachten, wachten op de ommekeer. Maar ik kan het niet meer. Vandaag, vandaag is het genoeg.

“Je bent al zo ver gekomen.”

Ik hoor een stem. Zacht. Fluisterend. Het klinkt lief, vertrouwd. Ik herken de stem, het is die van m’n moeder. Ik ben al zover gekomen.

Ik heb er nog heel lang gelegen. Gevochten. Gestreden. Gewacht. Ik had nog zoveel te geven, nog zoveel te zien, nog zoveel te bieden, nog zoveel te doen. Ik moest en zou winnen.

Opgeven was geen optie. Want ik was al zover gekomen.”

—————————————————————————————————————————————–

Annelies is een heerlijke eigenwijze doorzetter. Of, zoals ze zelf zegt: “Ik ben niet eigenwijs, ik doe het op geheel eigen wijze.” Gevoelig, creatief en daardoor ook lekker chaotisch, en af en toe kan ze helemaal wegdromen in haar eigen wereld.

Annelies heeft de ziekte van Lyme, en daardoor een heel andere jeugd gehad dan wij. Meer dan drie jaar alleen maar op bed kunnen liggen zorgt daar wel voor. Haar blik op de wereld is inspirerend, prachtig puur, en inderdaad geheel eigen wijze. Dit jaar begint ze op kunstacademie Minerva, onder andere met fotografie, iets om in de gaten te houden.

Van het leven genieten doet en kan ze inmiddels weer veel meer. Vandaag stond ze te rocken op Pinkpop, met haar ouders!

 

Waarom Keerpunt?

Ik wil graag verhalen verzamelen. Van Leeuwarders, of daarbuiten, in ieder geval: van mensen die mij inspireren, en die een mooi verhaal hebben. Annelies is daar eentje van.

Daarom ben ik aan de slag gegaan met een formatje. Het heet Keerpunt, zoals je hierboven hebt kunnen lezen. En het gaat over het moment in je leven dat een keerpunt was. Het moment waarop je besefte: nu ga ik het zo doen.

Ook een keerpunt die je wilt delen? Doe me even een berichtje.