.

“Ik ben 28. Samen met een vriend woon ik in een oud herenhuis in de binnenstad van Groningen. We hebben elke avond mensen over de vloer, beetje jointjes roken en biertjes drinken. Twee keer per week organiseren we een pokeravond, inclusief heuse pokertafel. Dan zit het huis helemaal vol. De rest van de week bestaat ook uit zoveel mogelijk feesten, pokeren en een beetje gamen tussendoor.

De pokeravonden zijn zo vol met drank en wiet, dat zelfs Sjaak, mijn kat, naar wiet stinkt als die ’s avonds bij me op bed ligt. Werken doe ik wel, maar op een erg simpel niveau. Beetje commercials verpatsen op interne tv-kanalen in voetbalstadions. Verstand op nul en bellen maar.

Op zich ben ik best tevreden. Ik heb veel vrienden, en doe eigenlijk alleen maar waar ik zin in heb en voel me stoer.Toch knaagt er iets. Onrust borrelt op.

Dat wordt versterkt als ik ineens een flirt heb met het mooiste meisje van het dorp waar ik vandaan kom. Nooit gedacht dat zij mij zag zitten, maar ineens zoenen we tijdens kerst in de lokale club.

Ik kan het amper geloven, net zoals vrienden van me, maar het is echt waar. De flirt groeit uit naar een scharrel. Regelmatig ga ik naar haar in Amsterdam. Daar werkt ze als agente en is ze bezig met een studie om officier van justitie te worden. Serieus werk.

Ondanks dat we elkaar erg leuk vinden, is ze bevreesd om een relatie met me aan te gaan. Ze zegt letterlijk: “Ik ben bang dat ik straks een moeder wordt in de relatie. Daar heb ik geen zin in. Ik ben veel verder in mijn leven dan jij.”

Haar opmerking hakt erin.

Maar ze heeft gelijk. Ik vergooi mijn leven door alleen maar te pokeren, feesten en blowen. Ik ben best slim en creatief, maar doe daar niets mee. Sterker: ik heb op dit moment, terwijl ik 28 ben, alleen mijn MAVO-diploma gehaald en hang vooral op de bank voor de Playstation, in de kroeg of aan de pokertafel.

Door haar opmerking ga ik nadenken en besluit ik meer uit mijn leven te halen. Een studie doen en afronden bijvoorbeeld. Maar dan wel HBO, want MBO heb ik een paar keer geprobeerd maar ben ik gillend bij weggerend.

Probleem is dat ik zonder diploma alleen naar HBO journalistiek of de Kunstacademie kan. Want daar kun je met een toelatingsexamen, waarin je wordt getest op IQ, motivatie en creativiteit, instromen. In eerste instantie heb ik me aangemeld voor Minerva in Groningen en daar word ik ook toegelaten op basis van ingeleverde tekeningen en de test. Maar ik bedenk ineens dat het erg lastig is om met kunst of vormgeving brood te verdienen.

Daarom meld ik me uiteindelijk aan voor de deeltijdopleiding journalistiek aan Windesheim in Zwolle. Omdat ik al van kinds af aan het nieuws volg en dankzij Hyves erachter ben gekomen dat mijn schrijfsels veel worden gelezen en gewaardeerd.

De opleiding rond ik niet af. In het derde jaar ben ik ineens al journalist bij NDC mediagroep. Ik moet kiezen: of stoppen met werken en de opleiding afmaken. Of kappen met school en mezelf ontwikkelen in het werkveld. Ik kies voor de laatste, omdat ik op dat moment al ‘binnen’ ben. En ik weet niet of ik over een paar jaar, met diploma op zak, weer zou kunnen binnenkomen. Dan sluit je achteraan in de rij en moet je maar afwachten.

De keuze heeft denk ik goed uitgepakt. Suksawat bestond al toen ik het onder mijn beheer kreeg, en dat hebben we met de juiste mensen kunnen uitbreiden. Daarnaast hebben we Sikkom opgezet. In drie jaar tijd hebben we daarmee 27.000 volgers opgebouwd. Samen met Suksawat hebben we meer dan 50.000 vrienden op Facebook. Meer dan de LC of DvhN. Ik denk uiteindelijk dat deze titels op mijn cv veel beter staan dan het diploma van Windesheim.

Met die meid is het overigens nooit echt wat geworden. Hoewel ze me wel heeft gevraagd haar te noemen als ik ooit word gevraagd naar het keerpunt in mijn leven. Bij deze dus.

Dank je wel Angelique.”

————————————————————————————————————————————-

Willem is ontzettend nieuwsgierig. Misschien wel een van de meest nieuwsgierige mensen die ik ken. Hij vindt eigenlijk alles interessant, kan dan ook over veel enthousiast worden. Soms overenthousiast, waardoor hij overal over wil pennen maar geen tijd vindt bijvoorbeeld.

Daarnaast heeft Willem een enorm rechtvaardigheidsgevoel. Hij kan zich druk maken om dingen die anderen niet zien, maar die juist aan de kaak gesteld moeten worden. Daar maakt hij zich dan keihard voor, gaat door tot het naadje, waardoor hij vaak nog wel tot een uur of één ’s nachts achter zijn laptop zit te tikken, en niet overal vrienden maakt. Maar dan komt er ook een stuk uit waar je of af en toe een paar keer in je eentje om hebt zitten grinniken, enorm boos om bent geworden of strijdlustig. Hoe dan ook, hij heeft je geraakt dan.

Willem is projectleider van Sikkom en Suksawat, en journalist.

Waarom Keerpunt?

Ik wil graag verhalen verzamelen. Van Leeuwarders, of daarbuiten, in ieder geval: van mensen die mij inspireren, en die een mooi verhaal hebben. Willem is daar eentje van.

Daarom ben ik aan de slag gegaan met een formatje. Het heet Keerpunt, zoals je hierboven hebt kunnen lezen. En het gaat over het moment in je leven dat een keerpunt was. Het moment waarop je besefte: nu ga ik het zo doen.

Ook een keerpunt die je wilt delen? Doe me even een berichtje.

 

Foto door Loflife