.

“Het is eind 2011. Ik word ’s ochtends wakker. Mijn handen trillen. En niet alleen mijn handen. Mijn hele lichaam trilt. Ik kan nauwelijks opstaan, nauwelijks lopen. Dit is niet nieuw, dit is al een tijd zo.

Ik kruip door de gang, naar de koelkast. Daar staat hij me al op te wachten, de eerste fles wijn. Ik drink hem in één keer leeg.

Zonder alcohol in mijn lichaam kan ik niets meer.

Ik heb al tientallen keren geprobeerd te stoppen. Depressies nemen me over. Ik ben emotioneel, financieel en spiritueel helemaal naar de klote. Ik heb alles geprobeerd, ik heb het al opgegeven. Overdosis medicatie genomen, ben al meerdere keren wakker geworden in het ziekenhuis, opgenomen geweest in het psychiatrisch ziekenhuis, maar het is weer zo ver.

Ik heb weer een enorme depressie. Ik wil niet meer.

Maar deze keer is het anders. Het voelt anders. Ik wil dit leven niet meer. Met hulp van vrienden zit ik de dag erna bij de GGZ. En die week ga ik naar een detox-kliniek. Sinds die week heb ik nooit meer gedronken.

Die datum zal ik nooit vergeten. 26 november 2011.

————————————————————————————————————————-

Jacco Boomsma is een positieve creatief ondernemer, die soms misschien in al zijn enthousiasme net iets te veel wil doen en daarom wat focus kwijtraakt. Maar daar is ‘ie dan ook heel eerlijk over. Eerlijkheid is namelijk erg belangrijk voor hem.

Hij is bovendien een grote dierenvriend. En hij heeft er een handje van om goed te zorgen voor de mensen die hij lief heeft, of de mensen die dat verdienen, op wat voor manier dan ook. Ja, hij is één van de meest ruimhartige personen die ik ken.

De foto is door Erikjan Koopmans, Erikjan Koopmans Photography