In juni 2017 werd ik door Arjen (programmamanager Dbieb) gevraagd om een programma te maken voor de Literaire Dis in november. Thema: voeding, in de breedste zin van het woord. Hiervoor maakte ik niet alleen het programma, maar ook video’s en teksten.

Geen grote sprekers of lezingen: ik verzamelde zeven van de meest interessante verhalen hier uit het Noorden. Deze mensen, met een bijzonder verhaal en een link met voeding koppelde ik aan zeven kunstenaars: rap, poëzie, spoken word, muziek, improvisatietheater, sneltekenen, en zelfs een improvisatieband.

De koppels waren:

  • Monique en Ronny Uithof van Jouw Dagelijkse kost, hun verhaal werd vertaald door woordkunstenaar Bart Van Der Vinne
  • Skip van der Lande van Skip to action, zijn verhaal werd live getekend door sneltekenaar Reinoud Bekkema
  • Steven Bootsma van Let’s Start a Fire, zijn verhaal werd verteld door improvisatieband Improv!
  • Klaas en Monique Donath van Dr. Plant, hun verhaal werd vertaald door rapper Kuo Weh Ho
  • DNALWD deed een roulette met de verhalen in hun database, waar live improvisatietheater op kwam door de Fakkels.
  • Filmmaker Ismael Lotz, zijn verhaal werd verteld door muzikant Harmen Schilt
  • Bioloog Ronald Ijlstra, zijn verhaal werd vertaald door woordkunstenaar Marrit Jellema

In de weken die volgden ontmoeten de kunstenaars en de verhalenvertellers elkaar. Hieronder zie je de ontmoeting tussen Ismael Lotz & Harmen Schilt. Beelden door Mitch de Pon.

Na deze ontmoetingen, gingen de kunstenaars aan de slag met het verhaal van deze mensen. Ook hiervan is beeldmateriaal. Ik ging opnieuw op bezoek bij Harmen Schilt, om te horen hoe het ervoor stond in het proces.

Om vervolgens, tijdens de literaire dis op 17 november, hun uitwerking te laten horen. Een onthulling, en inspiratie, niet alleen voor de gasten, maar dus ook voor de verhalenvertellers zelf. Hieronder zie je de uitwerking van Harmen Schilt op het verhaal van Ismäel.