Er is iets gebeurd in Leeuwarden. Een klein relletje, dit weekend. Het fascineert me zo ontzettend, dat het me al een hele dag in zijn greep houdt.

Het start allemaal in Dokkum. En voordat je denkt, het gaat over Zwarte Piet: dat gaat het niet. Ik meng me nooit in die discussie. De strijd rondom het wel of niet gegrond zijn van iets subjectiefs als emotie wordt namelijk nooit gewonnen als feitelijke onderbouwing het wapen is. Een wapen van emphatisch vermogen zo groot als de nieuwe rakketten van Noord-Korea zou hier alleen geschikt voor zijn. En zo ver zijn we niet.

Maar daar start dit verhaal wel. Dit weekend was er in Dokkum een demonstratie. Voor vrijheid van meningsuiting. Die kwam namelijk twee weken geleden in het gedrang, toen het recht om te demonstreren tegen Zwarte Piet werd tegengehouden door Pro- Zwart Piet Friezen, en later door de overheid.

Want, zo claimen de demonstranten, en dat vind ik overigens ook: je bent in je land vrij om je eigen mening te hebben. Om te zeggen wat je wilt, en je dient daarin nooit tegen gehouden te moeten worden door anderen, de overheid of wie dan ook. Vrijheid van meningsuiting is belangrijk, een grondrecht en voor iedereen.

En dus gingen ze demonstreren. In de vrieskou. Respect. Fascinerend vond ik wel dat het georganiseerd werd door allerlei partijen die tegen Zwarte Piet waren. Maar, zo verzekerden mensen me: het gaat hier over iets overstijgends, en niet over Zwarte Piet.

Ik was er niet bij, zeg ik je eerlijk. Ik heb live meegekeken via verschillende kanalen van bibberende verslaggevers, want ik was toch wel erg gefascineerd wat de demonstratie nou zou zijn. Heb een paar bordjes voor de vrijheid van meningsuiting gezien, het overgrote deel ging over Zwarte Piet. En de liedjes ook. Uiteindelijk bleek het een soort 50/50 ding te zijn: ik vind het eigenlijk allemaal wel best, moet je lekker doen, maar zeg het gewoon eerlijk denk ik dan. Maar hé, dat is mijn mening.

Nou goed, een lokale VVD-er vond daar wat van. En dat was niet zo best. Beetje erg racistisch ook wel. Hij zei het niet tegen zijn vrouw ofzo (ja, misschien ook wel) maar hij gooide het ook op twitter. Op zijn persoonlijke account. En iemand zag dit. Iemand die het niet met hem eens was, en die bovendien ook aanwezig was bij de demonstratie in Dokkum.
En gooide dat met screenshots op zaterdagavond om elf uur richting VVD Leeuwarden met de vraag: is dit het algemeen gedachtegoed van VVD Leeuwarden?

Dat was waar het echt heel fascinerend werd. Want in hun eerste reactie gaf de VVD Leeuwarden aan dat iedereen het recht heeft om zijn eigen mening te hebben en te ventileren op zijn eigen account. Het was overigens niet het algemeen gedachtegoed van de VVD, en dat hoefde ook niet, want het was zijn persoonlijk account. Moet je het, als je net bij die demonstratie bent geweest, redelijk mee eens zijn lijkt me.

Ik kan me zo voorstellen dat binnen VVD Leeuwarden iemand deze man heeft opgebeld. Gezegd heeft: “Gast, ik weet hè, dat we Gewoon Doen als slogan hadden, maar jij neemt het nu wel heel letterlijk. Zal ik dit op twitter zetten? Gewoon. Doen. Dat bedoelden we er niet mee. Het lijkt me handig als je dit er af haalt.”

Rond een uur of elf op zondagochtend waren de tweets dan ook verwijderd. Maar daar hield het niet op. Nee, daar begon het pas.

Want er waren natuurlijk screenshots. En die zijn onuitwisbaar. En met het eraf halen alleen is het niet voldoende: deze man moest inzien dat het hebben van een afwijkende en extreme mening die ver af ligt van het gedachtegoed van zijn partij, en van de gekwetste mensen, niet zonder gevolgen is.

En dit is waar het nog meer fascinerend werd. De pers werd ingeschakeld en schreef natuurlijk schande van zijn tweets, en haalde eerdere fouten er bij. Kan natuurlijk, zou ook wel eens verfrissend zijn als het vanaf een objectieve kant bekeken wordt, en mensen zelf een mening konden vormen, maar hé, dat scoort niet.

Op zondagmiddag nam de VVD Leeuwarden toch maar afstand van zijn tweets. Het werd heet onder de voeten, het eraf halen was niet genoeg om de meute te pleasen. Tegen het avondeten aan is de man zelf opgestapt.

En dan vraag ik me zoveel dingen af hè.

Waarom heeft VVD Leeuwarden nooit eerder tegen deze man gezegd: Twitter? Gewoon. Niet doen. Was dat omdat hij toch niet een echte actieve rol had? Wanneer kwam het punt dat ze toch meer actie gingen ondernemen? Is dit omdat ze er zelf over nagedacht hebben, of omdat ze onder druk stonden van de toetsenbordridders, en hun eigen volgers? Wat was er gebeurd als het niet zo opgeblazen was, als de pers het niet had opgepakt?

Maar ook: Hoe kan het dat je gaat demonstreren voor de vrijheid van meningsuiting, maar dat als iemand anders een andere mening heeft, al hoe ongelukkig en stom ook geformuleerd, deze het internet op geslingerd moet worden en beboet moet worden. Zelfs als hij zelf al heeft ingezien dat hij dat beter niet had kunnen doen en zijn tweets al verwijderd heeft? Hoe klopt dat met waar je eerder voor demonstreerde?

Wanneer is vrijheid van meningsuiting beperkt? Als je voor een bepaalde partij werkt? Zelfs als je penningmeester bent? Als je bij een bepaalde instantie werkt? En hoe ver reikt vrijheid van meningsuiting en hoe ver reikt de lange arm van toetsenbordridders tegenwoordig? Houdt vrijheid van meningsuiting op als de mening van anderen meer geluid produceert?

Begrijp me niet verkeerd: ik vond het ook echt niet kunnen. Maar is dat niet gewoon een mening? Een mening die ver af staat van zijn mening, maar toch echt gewoon een mening? Of is het toch allemaal maar zijn eigen schuld, en had hij dit van te voren kunnen weten?

Ik vraag me ook af of het voelt als een overwinning. Een overwinning, opdat iemand niet ongestraft zijn mening kan geven, die racistisch en kwetsend is. Een overwinning, van kijk: als we genoeg lawaai rondom iemand produceren van wie zijn mening ons niet aanstaat, dan kunnen we er voor zorgen dat hij het nooit weer doet, en hem afstraffen.

En ik vraag me af of hij er zelf van geleerd heeft. Of hij zijn mening anders zal formuleren. Of misschien wel helemaal niet meer.

Oh jongens zo veel vragen. Fascinerend.

Dit stuk verscheen op mijn Facebook 

Wat vind je daar nou van?

Wat vind je daar nou van?
Vul hier je naam in