.

“Ik ben in Groningen. “U heeft een tumor in uw hersenen”, vertelt de arts mij. Het eerste wat door mijn hoofd schiet is dat ik niet meer gitaar kan spelen. Iets wat ik al mijn hele leven doe, en waar ik zelfs op mijn 19e, door de ontdekking van open stemming door John Butler Trio, enorm in gegroeid ben en juist zo ontwikkeld heb naar mijn eigen stijl.

Een zogenaamde ongeneeslijke hersentumor. En hij laat zich goed zien ook. Binnen drie maanden zit ik in een rolstoel, kan ik mijn linkerarm en –been niet echt bewegen, is mijn spraak en dus ook mijn zang weg. De belangrijkste dingen voor een muzikant, en dus voor mij, in mijn leven.

De arts zegt de rolstoel blijft, maar daar heb ik weinig boodschap aan. Ik wil, en ik kan de woorden van de arts niet accepteren. Ik ben boos, verdrietig, onmachtig tegelijk. En door alle boosheid en verdriet heen, besluit ik het.

Ik besluit gewoon beter te worden

Tegen alle verwachtingen in is de tumor toch gekrompen. Ik kan inmiddels mijn arm beperkt gebruiken en lopen, zelfs praten gaat beter. Ik heb de goeie hoop dat ik, na revalidatie en zelf trainen (wat ik elke dag doe) weer zal spelen. Duurt niet lang meer denk ik!”

——————————————————————————————————————————-

Jeroen Smalbrugge is een enorm positieve, muzikale, ietwat ongeduldige man, die het heel fijn en leuk vindt om mensen blij te maken. Met muziek, met droge humor, of met wat dan ook.  Op dit moment is hij druk bezig te vechten tegen die rotziekte, en heeft hij dus vooral een taak aan werken aan zijn lichaam zodat hij straks weer zo prachtig gitaar kan spelen.

Op persoonlijke noot: Jeroen is mijn oudste beste vriend, ik ken hem al 14 jaar, en ik heb enorm veel respect voor zijn positiviteit en vechtlust. Hij flikt het hem gewoon, het nieuwe medische wonder worden!

Waarom Keerpunt?

Ik wil graag verhalen verzamelen. Van Leeuwarders, of daarbuiten, in ieder geval: van mensen die mij inspireren, en die een mooi verhaal hebben. Jeroen is daar eentje van.

Daarom ben ik aan de slag gegaan met een formatje. Het heet Keerpunt, zoals je hierboven hebt kunnen lezen. En het gaat over het moment in je leven dat een keerpunt was. Het moment waarop je besefte: nu ga ik het zo doen.

Ook een keerpunt die je wilt delen? Doe me even een berichtje.