Het is twintig over vier als we de bieb in lopen. Mensen zijn zich al aan het verzamelen, aan het verspreiden over de ruimte. We kijken even bij het begin, en verplaatsen ons naar de eerste verdieping. Gelukkig, er is nog plek. Want vandaag is het plekjes zoeken om iets mee te kunnen maken van de 8ste dag.

En dan denk je misschien: “Dan kijk je toch thuis mee via de livestream?” Nee juh, dat is niet leuk. Je wilt het echt beleven, zien gebeuren, zoiets gebeurt toch maar eens per.. nouja, gewoon één keer.

In de hoek bij de trap staan we vol spanning te wachten tot de boekendomino het kleine stukje hier de bocht om gaat, de trap op. We staan denk ik met een stuk of tien man opgepropt op een klein stukje, allemaal even nieuwsgierig. Kindjes naar voren, en wij er achter.

Ja, daar komen ze bijna aan. We zijn er klaar voor.

Ineens komen cameramannen en fotografen de trap op gestormd. Ze drukken ons naar achteren, gaan voor ons langs, over de hekjes heen. Er staan ineens 6 mensen met grote stellages en rugtassen voor ons. Ik sta met een zere schouder een rugzak op te eten op het moment dat het voorbij komt.

Niks gezien.

Dit is één van de best wel veel voorkomende momenten vandaag tijdens de 8ste dag waar dit gebeurde. Zo. Veel. Fotografen en videografen. Die niet voorzichtig voorlangs gingen, even bukten terwijl ze foto’s of een video maakten, of vroegen of ze even voorlangs mochten. Nee, die je aan de kant duwden, keihard door de performance heen renden en de performers en het publiek afleidden omdat ze bijna omver gelopen worden.

En even hè, dan heb je tien keer dezelfde foto of stukje video, een paar centimeter van elkaar af.

Jongens, ik snap best dat jullie een perfect plaatje willen schieten. En ik denk ook niet dat het bewust gaat, maar denk wel dat het iets is waar je wat mee kunt.

Daarom hier even een vraag. Misschien dat, bijvoorbeeld tijdens De Reuzen, jullie daar iets meer rekening mee kunnen houden? Mensen komen van alle streken om dit soort prachtige evenementen mee te kunnen maken. Plannen een heel weekend Leeuwarden, om een paar kleine stukjes van zoiets moois mee te kunnen maken. Staan te wachten op het moment dat het voorbij komt.

Misschien dat je dat wat meer in je achterhoofd kunt houden, kijken dat je je verspreid, en mensen gewoon even vraagt of je er langs mag. Want dat mag altijd.

Hartjes van een bezoeker.
Foto: Jeroen