Afgelopen week had ik zin om even niet achter de laptop te zitten. Iets maken weer, met mijn handen enzo, niet alleen met vingers op een toetsenbord. Iets wat ik nooit eerder had gedaan. Besloot de bank opnieuw te bekleden, en aangezien iedereen op Facebook riep: “wat knap ik zou dat niet kunnen”: dat kan je dus wel. Daarom deze post, want het is eigenlijk echt heel simpel, en hierin leg ik het je even uit.

Beginnen bij het begin: de benodigdheden

  • Hamer
  • Stof
  • Siernagelstrips
  • Tacker en onttacker
  • Nietjes
  • Pleisters (leg ik later uit)

Wat kost dit grapje, ook wel handig om te zeggen. Kosten al met al (inclusief alle materialen en techniek): €80,00

Denk je dan, ja waar haal ik dat allemaal? Nou goed, dan leg ik het je hier even uit.

De Tacker

Deze heb ik gehaald bij bol.com in een setje met nieten en ontnieter. Hij werkt op zich dikke prima, liep een paar keer vast en dan vliegen de nietjes je om de oren, maar goed, ik kan je niet definitief zeggen dat dat aan het apparaat ligt 😉 Misschien kan je ook iemand vragen om het te lenen, dat er iemand in je omgeving is die zo’n ding heeft, want dat scheelt je best een groot stuk uit het budget.

Overigens: niet denken dat het met die van de action van vier euro lukt. Dat lukt dus niet. Die had ik ook, en die heeft niet genoeg kracht om de stof door de bank heen te klikken. Scheelt je weer een ritje naar de action 😉

De stof

Deze stof heb ik gehaald bij stoffenkraam.nl, maar je kunt ook prima bij budgetstoffen.nl kijken, maar net welke kleur je wilt. Ik heb vier meter besteld, had het ook wel met drie meter gered, maar goed, je weet nooit of er wat fout gaat dus die extra meter extra is wel handig. De stof is 1,60 breed, dus dan kan je zelf wat gaan rekenen. Kosten: 42 euro inclusief bezorgen.

Als je overigens niet zeker weet of het de juiste kleur is, kan je ook een staaltje bestellen eerst, dan kun je hem in het echt bekijken. Dat kost iets van een euro, maar dan weet je wel zeker dat je de goeie hebt.

Siernagelstrips

Dit was het mooiste woord dat ik leerde vorige week. De siernagelstrips. Deze zijn er voor om je nietjes af te dekken, zodat het een mooi geheel wordt. Ik heb een paar bouwmarkten afgebeld daarvoor. Je kunt ze ook online bestellen overigens, moet je even googlen, maar ik heb ze uiteindelijk bij Jan Sikkens gehaald. Acht strips van een meter, bij elke strip wordt een setje met losse nagels meegeleverd waarmee je hem vast kunt zetten.

Als je het bij Sikkens haalt, is mijn tip: vraag even waar het staat. Heb bijna tien minuten doelloos langs alle stoffen gelopen om het uiteindelijk in een emmer ergens achterin te vinden. De losse nagels hebben ze in een la achter de kassa. Kosten: 16 euro.

Aan de slag

Ga gewoon lekker alles op maat knippen, met een beetje ruimte en zet het dan vast. Altijd even zorgen dat je de stof omslaat en dan vastniet, anders krijg je van die rafelige randjes. Zet het mooi strak er op, maar niet te, want dan gaat het scheuren. Niet gewoon om de 2 centimer ofzo, dan is de spanning mooi verdeeld. Klap nog een paar keer met de hamer op elk nietje zodat ze er echt mooi diep in zitten.

PROTIP: zorg dat je de randen zo strak mogelijk in een lijn niet. Op deze manier is het straks het mooiste met de siernagelstrips er om heen. Ik heb dat helaas niet overal gedaan, het valt best mee hoe erg je dat ziet, maar als je echt heel mooi strak wilt hebben is het wel heel handig om zo veel mogelijk dezelfde afstand te houden tussen nieten en stof en de bank.

Siernagels er op klappen

Die dingen zijn dus echt super handig. Het zijn strips van een meter, maar je kunt ze door een beetje heen en weer buigen afbreken op elke gewenste lengte. En je kunt ze helemaal mee laten bewegen met de vorm van de bank. Voor mijn bank enorm handig, want die heeft allemaal rondingen en ronde leuningen waar ook stukken op moeten.

Je zet ze om de zoveel vast met een losse siernagel, die je in een opening drukt. zie hiernaast voor zo’n opening. Mijn tip is om gewoon telkens hem vast te zetten, en dan weer een stukje verder organisch te buigen en dan weer vast en weer een stukje, dan krijg je de mooiste en meest strakke flow er in. Zorg er wel voor dat je echt goed in het gaatje zit en net niet voor een nietje, dan kan je namelijk slaan wat je wilt maar dan sla je de siernagel krom en zit ‘ie uiteindelijk niet vast, ook al lijkt dat eerst wel zo. Been there, done that zeg maar.

Hatsee, eindresultaat:

Voor
na

 

 

 

 

 

 

 

Ik was natuurlijk vergeten een voor-foto te maken, dus let niet op de rotzooi achter de bank. Maar zoals je ziet, hij was oud en versleten, maar de voering was nog dikke prima, dus met een nieuw stofje er om is hij weer helemaal als nieuw!

Waarom dan die pleisters?

Nou, omdat Sjonnie dit natuurlijk nog nooit eerder had gedaan, lagen er nogal wat losse nietjes en losse nagels. Want vooral in de hoek van de bank, dat was echt best moeilijk om druk te zetten op die nagels met de hamer, je had geen ruimte. Dus op een gegeven moment hing ik van boven over de rugleuning heen op de kop die nagels er in te rammen, en vielen er een paar tussendoor. Ik dacht: ‘die ruim ik straks wel op, er liggen toch al heel veel nietjes’.

Dat klopte. Ik was aan het stofzuigen, stap naar achteren, en stap vol met mijn hak in zijn siernagel. Niet de meest handige plek om zo’n ding op te bergen kan ik je vertellen. Dus: pleisters zijn aan te raden, of gewoon netjes houden natuurlijk. Maar ik hou van rotzooi als ik aan het klussen ben. Dus ik sla de volgende keer gewoon weer pleisters in 😉