Vandaag precies 74 jaar terug was de bevrijding van Leeuwarden. En in die nacht pakten de Duitsers nog nét even één van de mooiste panden van het Zaailand mee. Op de plek waar nu het Z-gebouw staat.

Want voordat ze dit onnoemelijk lelijke gebouw (ja sorry, het is mijn werkplek, maar van buiten is het pand gewoon echt niet mooi) er neer klapten, stond hier een prachtigweeshuis. Het zogenaamde Old Burger Weeshuis. (foto’s: Historisch Centrum Leeuwarden)

Er was zelfs een prachtig poortje. Spookverhalen zijn er ook over, maar die gaan niet over geesten. Het weeshuis werd namelijk in de tweede Wereldoorlog bezet door de Duitsers en ingenomen als een soort verzamelplek/hoofdkwartier.

En afgelopen nacht 74 jaar geleden, toen de bevrijding eigenlijk al een feit was, zetten ze het als een soort eindactie in brand.

Het prachtige pand brandde af, op de dag van de bevrijding, midden op het Zaailand. Een beetje een cru vreugdevuur.

Foto’s: Historisch Centrum Leeuwarden

 

In Trouw vertelt Hettie over haar leven vanaf het Old Burger Weeshuis, tijdens de bezetting, en hoe het Zaailand daarna steeds veranderde. Ze schreef het in 2007, toen het Fries Museum nog niet gebouwd was, en het nog niet was zoals het nu is. Dat kun je hier lezen.

Waarom ik dit deel? In mijn vrije tijd kan ik me uren vermaken in de beeldbank van het Historisch Centrum Leeuwarden. Of hysterisch, zoals het bij mij altijd in mijn hoofd klinkt. Ik zoek dan allerlei oude verhalen van Leeuwarden op. Dit is zo’n verhaal, waarvan ik denk: ik deel het even. Misschien vind jij dit ook wel interessant.