“Met dat geld had je heel veel armoede kunnen bestrijden.”

Het is ongekend. Al 1 miljard is er, binnen een paar dagen, opgehaald voor het herstellen van de Notre Dame. Ik zie heel veel van jullie roepen dat we dat geld aan veel betere dingen kunnen besteden dan herstellen van zo’n “domme kerk”. Maar de waarheid is, dat dat nooit zal gebeuren.

En dat heeft te maken met het feit dat onze historie in gebouwen verpakt zit, en ons hele zijn afgeleid wordt van gebouwen en de attributen in deze gebouwen.

Ik voel het hier in us stadsje ook. Ik ben geen geboren Leeuwarder. Maar ik verdiep me veel in de verhalen van onze stad. En die verhalen, die gaan bijna altijd gepaard met een gebouw, of een plek. Als ik met iemand door onze stad loop, vertel ik deze verhalen graag als we langs een gebouw lopen. Dan vertel ik over de historie van deze stad, van deze samenleving. Het is ook daarom dat ik strijd voor het behoud van gebouwen als Schaaf, waar een stuk van ons Leeuwarden in zit, waar ik me inmiddels tot in mijn tenen mee verbonden voel. En dat ik niet kan begrijpen dat we dat zo neer willen klappen.

Terug naar Parijs. Het is gelukkig nog logisch dat als ons zijn, onze herinnering aan onze afkomst, goed of kwaad, en alles daartussenin, afbrandt, wij van binnen ook branden. En dat we de noodzaak voelen om, ondanks armoede of wat dan ook, onze historie te willen behouden. Dat, en dat alleen is de reden dat we zo snel zo veel geld bij elkaar kunnen harken.

Op GeenStijl vanochtend een ingezonden stuk van Peter van Duyvenvoorde, die dit een stuk uitgebreider uitlegt. Ik raad je aan dit te lezen, voor als je er met je hoofd echt niet bij kan dat we dat geld neer moeten leggen voor een “stuk steen.”

Wat vind je daar nou van?

Wat vind je daar nou van?
Vul hier je naam in