In de Nacht van de Nacht, een landelijk initiatief van Natuur- en milieufederaties, doven een aantal gemeentes, bedrijven en huishoudens hun verlichting om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en energiebesparing op verlichting. Leeuwarden deed dit jaar ook mee. Het was dus lekker donker in de stad.

Het was in het weekend van Halloween. 26 oktober. Donkere, duistere plekken en verhalen die het licht nooit hebben gezien, passen dus best wel goed. En poëzie in het donker, dat is ook best wel heel tof.

Al die zaken bij elkaar opgeteld, kwamen we uit op een avond waarin je een tour doet langs vijf verschillende locaties die underground zijn. Op elke locatie staat een woordkunstenaar, die zijn interpretatie van een duister verhaal rondom die locatie performed.

De locaties

  • De zolder van de haniahof
  • De heerenkamer boven Hofstede Optiek
  • De verborgen joodse Sjoel achter de leermaker in de sacramentstraat
  • Onder het podium van het oude theater van Schaaf
  • De popbunker

De woordkunstenaars

Op elke locatie stond een spoken word artiest.

  • Marrit Jellema (zalen Schaaf)
  • Bram Bolten (Hofstede)
  • Harmen Schilt (Popbunker)
  • Jan Willem Poelma (Sacramentstraat)
  • Marijke Huisman (Hania)

Zie hieronder het fotoverslag van deze avond. Dit was de allereerste productie van woordkunstenaarsplatform Dichter Bij Leeuwarden, waar ik oprichter en artistiek leider van ben. Wij streven naar zichtbaarheid, talentontwikkeling en een goed makersklimaat op het gebied van woordkunst.